zaterdag 27 juni 2015

In de ban van... Tricot!

Tricot = stretch = rekt naar alle kanten = vloeken/sakkeren/sukkelen = geen toffe stof!

Tricot is de stof waarvan de meeste naaisters hun haren recht omhoog van komen en hun tenen gaan krullen!
Ja, ik ben ook zo eentje!

Een tijdje geleden had mijn zus de kledingkasten van haar dochters nog eens leeggemaakt en dit staat gelijk voor volle kasten voor ons prutsemie! Tussen al deze toffe kleertjes zat 1 tricot kleedje en ik moet toegeven dat dit een zalig jurkje was! Het zat de dochter als gegoten, de pasvorm was perfect, geen strijkwerk, het zwiert leuk, valt soepel...
En nu, nu is het te klein... Of wil dit misschien zeggen dat de dochter te groot wordt?!

Sinds kort heb ik een overlock en laat dit toestel nu ideaal zijn om met tricot te werken!
In mijn naaigroepje heb ik al een paar keer de candydress van LMV zien verschijnen en ik vind dit echt een supertof patroon. Ik heb alle edities van dit magazine behalve de eerste en laat daar nu net dat patroon in staan! Gelukkig kan je de boekjes nog nabestellen en na 2 dagen zat dit al in de brievenbus!

De goesting was er, tijd was er ook dus hoppaaaa we vliegen erin!

Na 2 uurtjes was de eerste al klaar!
Ik had nog een tweede stofje liggen en begin dus maar direct aan het tweede. Ik zat in een goeie vibe want na een uurtje was de tweede jurk al klaar.
De enige aanpassing (na een tip van de naaivriendinnen) die ik gedaan heb is het rokgedeelte 10cm verlengt, achteraf bekeken had dit maar 5cm moeten zijn want ik heb nog serieus moeten omzomen.
En ik heb spijt dat ik bij het groene kleedje een rode naad gestikt heb in het midden, was dit groen geweest had het minder opgevallen.

Wat me wel opvalt bij dit patroon is dat de halsuitsnijding heel breed is, hierdoor valt de mouw soms over haar schouder maar met een tof topje eronder is dit wel ok.


Het naaien met tricot op de overlock is een zaligheid! Het gaat super, tornmesje heb ik amper aangeraakt dus we doen gewoon verder.
Amper 2 jaar maar ons meid wilt al op het potje gaan en jaja, soms lukt het ook! Nu is ze een 'groot meisje'. En grote meisjes dragen onderbroekjes! Maar vind dat maar eens voor zo'n klein poepeke ;-)
Dan maakt mama er toch gewoon een paar!

De Droomfabriek heeft een tof gratis patroontje voor onderbroekjes in het kleinste maatje 86/92. Ik heb geen bias gebruikt maar een stukje boordstof en na een half uurtje lagen er 4 onderbroekjes klaar.
Ze is er zot van en het is een pak makkelijker als mama ze 'snel-snel' op het potje moet zetten.
Het was een productieve dag maar hij werd nog productiever! Ik was helemaal in de ban van tricot en het ging zo vlot dat ik wou beginnen aan de polo voor het zoontje van een supertoffe collega.
Onlangs verkocht een toffe blogmadam enkele van haar stofjes, toen ik deze stof zag wist ik direct dat ik hiermee zou scoren!

Maar een polo, ik ben er al een paar keer voor gewaarschuwd "Een polosluiting is echt niet gemakkelijk"! Een polosluiting én in tricot, waarom ook niet he! Het ging nu zo goed.
Patroontje is de Liam Polo uit LMV maar met korte mouwen.
Bij het knippen maakte ik al 1 gigantische fout en knipte ik het voorpand helemaal verkeerd! Gelukkig had ik  net genoeg stof om het voorpand nog eens te knippen.

Alles ging redelijk vlot, de polosluiting is wel foefelen, sukkelen en prutsen maar uiteindelijk heb ik het nog mooi gekregen! Bij de kraag kwam er heel wat meer gevloek en gesakker aan te pas en na 3 keer helemaal los te tornen heb ik uiteindelijk een stukje met de hand genaaid.
Maar het eindresultaat mag er toch zijn!Et voila, op het einde van een heel productieve dag heb ik 2 kleedjes, 4 onderbroekjes en een polo!

Uiteraard horen hier nog enkele toffe foto's bij! Gisteren had ze er zin in, vandaag was dat niet het geval én de staartjes moesten eruit ;-)


6 opmerkingen:

 1. Super! En direct twee :-)
  Ik heb hier vandaag en gisteren ook tricot daagjes gehad, en ook de candy! Een tweede ligt klaar maar eerst nog een burda 7828 voor mij gemaakt en morgen de tweede candy dan!
  Ik heb hier wel ook een twee jaar gemaakt en die halsopening is helemaal niet zo groot...of nam jij een grotere maat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sofie, ik nam ook de 2-jaar maar gisteren is mijn frank (euro) gevallen! In het patroon is het niet voorzien dat je de hals omzoomt en ik heb dit toch gedaan. Maar ik heb geen extra naadwaarde toegevoegd waardoor de halsopening nog breder wordt! Totaal niet bij stilgestaan maar dan weten we dat weer voor een volgende keer!

   Verwijderen
 2. Wauw, wat ben jij druk bezig geweest. Wat een mooie jurkjes, slips en Polo!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Af en toe moet je de was en de plas eens laten liggen he ;-)

   Verwijderen
 3. Zalig!! Zo goed doorgewerkt. Stuk voor stuk prachtige dingen gemaakt... X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. je aankoop van jouw overlock zal je zeker niet beklagen hoor!
  Je naait véél en hele mooie, toffe dingen.... op naar de volgende post :)

  BeantwoordenVerwijderen